• Genel
  • Arjinin Nedir? L-Arginine Faydaları Nelerdir?

Arjinin Nedir? L-Arginine Faydaları Nelerdir?

2 sene önce
116

Arjinin Nedir ? L-Arginine Faydaları Nelerdir?

Arjinin Ne Zaman Kullanılmalı ?

Arjinin, bir aminoasit türüdür ve amino asitler proteinlerin “yapı taşlarıdır”. Bu amino asidi, özellikle sığır eti ve diğer kırmızı et türleri, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal protein kaynaklarından elde ederiz.

Takviye gıda olarak da alınabilen L-Arginin, egzersiz performansına ve daha fazlasına destek olabilecek supplement olarak kullanılabilir.

Arjinin yarı esansiyel aminoasitlerden olan ve vücudumuz tarafından belli bir bölümü üretilen bir aminoasittir. Neredeyse %65 ‘i üretilirken kalan kısmı besinlerden tedarik ederiz. Özellikle protein içeriği fazla olan besinlerde ve et ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Vücudumuzda üretilen miktar yeterli olmadığı için dışardan da belli oranda Arginine almak esastır.

Arjinin Nedir? L-Arginine Faydaları Nelerdir?

Arjininin, bağışıklık güçlendirici, doğurganlık, detoksifikasyon ve beyin gücü iyileştirilmesi gibi birçok faydası vardır. Bunlar dışında başka bir önemli faydası ise, belirli hormonların üretimi için vücudu uyarmasıdır. Özellikle büyüme ve enerji üretimi için hücrelere glikoz verilmesine yardımcı olan yararlı büyüme hormonlarının ve insülinin vücutta uyarılmasını sağlar. Bu rolü ile arjininin, fiziksel performansı, dayanıklılığı ve gücü arttırdığına inanılır.

Arjinin, doğal olarak vücutta üretilebilir. Fakat yaşı, iltihap seviyesi, arterlerin ve kalbin durumu, cinsiyet, diyet kalitesi ve genetik faktörler gibi çeşitli etkiler arjinin üretim miktarını etkiler. Örneğin vegan diyetle beslenenlerde arjinin alım miktarı azdır. Ayrıca bozuk bağırsak sağlığı arginin emiliminin yeterince olmamasına neden olabilir.

Peki arginini besin olarak nerelerden alabiliriz?

  • Organik yumurta
  • Yoğurt, kefir gibi süt ürünleri
  • Otlakta yetişmiş büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar
  • Susam tohumu
  • Kabak çekirdeği
  • Badem
  • Deniz balıkları
  • Spirulina
  • Hindistan cevizi

L-Arjinin Neden kullanılır?

Arjinin faydaları çeşitli olmasına rağmen hastalık için kullanımından çok, pump hissiyatı yaşamak amaçlı nox supplement ürünü kullanarak nitrik oksit üretimini artırmak için kullanımı yaygındır ve antrenman esnasında kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlayabilir.

Arjinin vücuda etkisi nedir?

Arginine üzerine birçok çalışma yapılmış ve birçok farklı hastalıkta kullanılması önerilmiştir. Arjinin kullanmanın en önemli faydaları kan dolaşımını ve debisini arttırmasıdır. Bu işlevi yerine getirirken l-arjinin nitrik oksite dönüşür ve damarları genişletir. Argininin bir diğer faydası ise hormon üretiminde artışa neden olmasıdır. Özellikle büyüme hormonu ve insülin bunların en önemlileridir. Bu hormonlardaki artışın etkisiyle fiziksel performans, dayanıklılık ve güçte artış görülebilir.

 

Arjinin kullanımın en büyük yararlarından biri, kan akışını ve sirkülasyonunu destekleyebilmesidir. Vücutta, kan damarlarının genişlemesine neden olan nitrik okside dönüştürülür.

Argininin Diğer Faydaları:

  • İnflamasyonla savaşır
  • Arterioskleroz ve damar hastalığı riskini azaltır
  • Kan damarlarını tamir eder
  • Konjestif ve koroner kalp hastalıklarında faydalıdır
  • Yüksek Tansiyonu düşürmede faydalıdır
  • Atletik performansı arttırır
  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Kas ağrılarını hafifletir
  • Böbrek fonksiyonlarını düzenler
  • Mental aktiviteyi düzenler
  • Demansla savaşır
  • Erektil disfonksiyon ve erkek infertilitesinde faydalıdır
  • Soğuk algınlığına karşı faydalıdır.

Arjinin kullanımında dikkat !  Tek seferde 10 gramdan fazla arjinin almak midede çeşitli rahatsızlıklara ve ishale sebep olabilir

 

Arjinin Egzersiz Performansını Arttırır mı ?

Arginin’in kan dolaşımını arttırdığını ve bu durumun kaslara ve eklemlere oksijen, besin taşıdığından bahsetmiştik. Bu etki arginin’in egzersiz performansını arttırmasını minimum ağrı ile gerçekleştirmesinin nedenidir. Ayrıca el – ayak soğukluğu olan dolaşımı bozuk, artrit veya diyabetli hastalarda iyileşme ve kan akımını arttırması ile iyileşmeyi arttırır. Arginin takviyesinin yürüyüş mesafesini ve kas ağrılarında azalma sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır(4).

Ayrıca arginin insanda büyüme hormonu, prolaktin ve Prolin, Kreatin, Glutamat gibi aminoasitleri arttırır. Bu maddeler glukozun hücreye girişini insülin düzeylerini dengeleyerek sağlar. Ayrıca kas yaralanmalarında hızlı iyileşme sağlar.

5 ila 9 gram arginin takviyesi alan hastalarda büyüme hormonunun belirgin derecede arttığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır(5). Dinlenme halinde bile arginin büyüme hormonunu %100 arttırır. Bu durum egzersiz yapmasa bile kas yapısında artışa neden olabilir. Egzersize ek arginin kullanılması durumunda ise bu değer %300 – %500 arasında artmaktadır. Ayrıca arginin kandaki insülin değerini arttırarak kas yapımında artışa bir başka şekilde de yardımcı olur. Bu hormonal değişiklikler kas iskelet sisteminde iyileştirme, devamlılığı sağlar.

Arjinin Erektil Disfonksiyon ve Kısırlık Tedavisine Etkileri?

Birçok çalışmada argininin hücre yenilenmesinde ve kan dolaşımına faydalarından bahsetiştik. Bu faydalar sonucunda sperm üretimi ve buna ek olarak sperm hareketlerinde artışa neden olur. Özellikle kalp hastalığı olan erkeklerde erektil disfonksiyon daha sık görülmektedir. Bu hastalarda nitrik oksit miktarı da belirgin düşüktür.

Bazı çalışmalarda arginin’in erektil disfonksiyon tedavisinden %92 ‘ye varan başarıyla tedavi ettiğiden bahsedilmektedir. Bazı çalışmalarda stresin argininden sperm oluşması durumunu baskıladığını göstermiştir. Bu nedenle daha az stresli kişilerde arginin daha etkili olur. Ek olarak Glutamat ve Arginin birlikte kullanıldığında argininin tek başına kullanımından daha başarılı olduğu gösterilmiştir. Buna ek olarak birçok ilaç arginin gibi Nitrik oksiti arttırarak erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılır. Ayrıca kadınlarda da genital kan akımını arttırarak seksüel problemlerde ve kısırlıkta fayda sağlar. Ayrıca arginin yeşil çay ve orman meyveleri gibi antioksidanlarla birlikte kullanıldığında kadınlarda doğurganlığı arttırır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Takipçi Yorumları

takip et

sosyal medya hesaplarımız

popüler yazılar

en çok tıklananlar

Stres ve Beslenme: Stres Beslenmeyi Nasıl Etkiler?

Stres ve Beslenme: Stres Beslenmeyi Nasıl Etkiler? COVID-19 pandemisini yarattığı mevcut sosyal ve ekonomik koşullar da göz önüne aldığımızda; kendimizi evde sıkışıp kalmış, stresli ve sıkılmış hissedebiliyoruz. Bu da yemek yeme davranışlarınızı değiştirmiş olabilir. Pandemi ve özellikle kapanma süreçlerinde evde...

2

Ketojenik Diyet Nedir ?

3

Gecikmiş Kas Ağrısı (DOMS) Nedir Nasıl Geçer ?