- Home
- Genel
- Sağlıklı Yaşam
- Diz Ağrısının Sebepleri Nelerdir? Diz Ağrısından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Diz Ağrısının Sebepleri Nelerdir? Diz Ağrısından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

DİZ AĞRISI NEDİR? DİZ AĞRISINDAN KURTULMANIN YOLLARI NELERDİR?
Gün içinde sürekli ayakta kalanlar veya masa başı çalışanlar, öğrenciler veya ev hanımları Türkiye’de birçok kişinin şikayetçi olduğu sağlık sorunlarından biri artık kronikleşmeye başlayan diz ağrıları. Bu yazımızda diz ağrısının sebeplerinin neler olduğunu ve diz ağrısından kurtulmanın yolların anlatacağız.
Diz, ana işlevi ayak bilekleri ve kalçalarla birlikte vücudun ağırlığını taşımak olan, bacaklarda uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alan bir eklemdir. Yapısal olarak basit bir eklemden daha fazlası olan diz aynı zamanda bükülebilir ve dönebilir. Dizler bütün bu eylemleri gerçekleştirip aynı esnada tüm vücudu desteklerken kemikler, bağlar, tendonlar ve kıkırdak dahil olmak üzere bir dizi yapıdan faydalanır.
Diz ağrısının sebepleri nelerdir?
- Diz ağrısı, vücudun diz bölgesinde yırtılmış bir bağ veya yırtılmış kıkırdak gibi bir yaralanmanın sonucu olabilir. Artrit, gut ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere tıbbi durumlar da diz ağrısına neden olabilir. Diz ağrısı, her yaştan insanın etkilenebileceği ve yaygın görülen bir şikayettir.
- Gün içinde sürekli yapılan yürüme, kalkma, koşma gibi aktivitelerin yanında vücudun tüm ağırlığını taşıyan diz eklemi oldukça büyük baskılara maruz kalır.
- Diz ağrısının nedenleri arasında yaralanma, mekanik kaynaklı problemler, çeşitli artrit tipleri ve benzeri sorunlar sıralanabilir.
- Diz ağrıları geçici veya kronikleşmiş halde olabilir. Yaralanma, kaza veya eklemin zorlanması ile oluşan ağrılar geçicidir ve ağrılar şiddetli olmadığı takdirde herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilir. Osteoartrit veya eklemde ağrıya neden olabilecek bir hastalıktan dolayı gelişen ağrılar ise kalıcı ve kroniktir. Bunlar eklemin fiziksel yapısına ilişkin bozukluklardan kaynaklı olabileceği gibi farklı hastalıklara bağlı oluşan diz ağrıları şeklinde de gerçekleşebilir.
- Tek bir nedeni olmayan diz ağrılarının kesin tanısı hastanın öyküsü, fizik muayenesi ve gerekli görüldüğü durumlarda radyolojik görüntülemeler sonucunda konur. Ağrının spesifik hareketlerde mi, istirahat esnasında mı yoksa sürekli mi olduğu da tanı açısından önemlidir. Bu yüzden hekim ile görüşürken öykünün doğru ve net bir şekilde anlatılması son derece önemlidir.
Diz ağrısından kurtulmanın yolları nelerdir?
- Ağrıya neden olan sorunlar için uygulanan tedaviler arasında; Fizik tedavi ve rehabilitasyon, farmakolojik tedavi (İlaç tedavisi), enjeksiyonlar ve cerrahi operasyonlar yer alır.
- Bursit gibi bazı problemlerde aralıklı buz kompresi uygulamalarından yararlanılabilir. Ek olarak geceleri sırt üstü yatma, ortopedik tabanlı rahat ayakkabılar kullanma, uzun süre ayakta kalmaktan kaçınma ve bazı diz egzersizlerini uygulama gibi önerilerde bulunulabilir. Diz ağrılarının hafifletilmesi veya gut, romatoid artrit gibi hastalıklar söz konusu ise bunların tedavi edilmesi amacıyla bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Diz çevresinde bulunan kasların güçlendirilmesi eklemin korunmasına ve iyileştirilmesine önemli katkı sağlar.
- Diz ağrısını önlemek her zaman mümkün değildir. Ancak sağlıklı bir kiloyu korumak dizler için yapılabilecek en iyi hareketlerden ilkidir. Her ekstra kilo, eklemlere ilave yük bindirir, yaralanma ve osteoartrit riskini artırır. – Düzenli, yorulmadan yürüyüş ve egzersizler yapılmalıdır. Zayıf kaslar diz hasarının önde gelen nedenlerinden biridir. Yapılan egzersizlerin dizleri çok zorlamaması gerekir. Sıçramalı, zıplamalı sporlar diz sorunu olan kişiler için uygun olmayabilir. Spor öncesinde ve sonrasında mutlaka germe ve esneme egzersizleri yapılmalıdır. Kasları ısıtmadan ve esnetmeden yapılan egzersizler, ağrılı bir hasara neden olabilir. Ayrıca teknikleri doğru bir şekilde kullanabilmek için uzman bir koç veya eğitmenle birlikte çalışmak gereklidir. Doğal, organik ve zamanlı beslenmeye dikkat edilmelidir. Takviye edici gıdalar ile vitamin eksiklikleri giderilmelidir.
- Eczanelerde tezgah üstü reçetesiz satılan ilaçlar da diz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra ağrı kesici kremlerin de ovulduktan sonra ağrıyı azaltması mümkündür.
- Özellikle magnezyum, kalsiyum ve D Vitamini kemik, eklem ve kas sağlığını desteklediği için diz ağrılarına çözüm olabilir. Diz ağrısı fazla hareketten kaynaklanabildiği gibi hareketsizlikten de kaynaklanabilir. Bu sebeple günlük hareket miktarımız ne olursa olsun vücudumuzda vitamin d, kalsiyum ve magnezyum depolarına dikkat etmeliyiz. Diz ve eklem ağrıları için en sık kullanılan takviye gıdalardan biri Microbiome Kalsiyum, Magnezyum, Vitamin D & Omega 3’tür. Bu takviye gıda, eklem sağlığı için ihtiyacımız olan 4 temel bileşeni içerdiğinden diz ağrılarına karşı da kullanılabilecek bir üründür. Tüm eczanelerden tedarik edebileceğiniz bu ürünü aynı zamanda buradan da satın alabilirsiniz. Herhangi bir takviye edici gıda kullanmadan önce doktorunuza yahut eczacınıza danışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Bu yazımızda sizlere diz ağrısının olası sebepleri ve çözüm önerilerini açıkladık. Özellikle okulun ve iş hayatının yeni yeni hızlandığı eylül-ekim aylarında artan bu şikayetlere karşı eklem sağlığınızı koruyarak ağrıların başlamasını engelleyebilirsiniz.

manager
Etiketler:
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Takipçi Yorumları

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.
- Steave Jobs
The very important thing you should have is patience.
- Jack mapopüler yazılar
en çok tıklananlarStres ve Beslenme: Stres Beslenmeyi Nasıl Etkiler?
Stres ve Beslenme: Stres Beslenmeyi Nasıl Etkiler? COVID-19 pandemisini yarattığı mevcut sosyal ve ekonomik koşullar da göz önüne aldığımızda; kendimizi evde sıkışıp kalmış, stresli ve sıkılmış hissedebiliyoruz. Bu da yemek yeme davranışlarınızı değiştirmiş olabilir. Pandemi ve özellikle kapanma süreçlerinde evde...