- Home
- Sağlıklı Yaşam
- Uzman Görüşleri
- Öksürüğe Ne İyi Gelir
Öksürüğe Ne İyi Gelir

Öksürüğe Ne İyi Gelir
Öksürük ile soluk borusu ve akciğerdeki istenmeyen maddeler dışarı atılır. Vücudumuzun gırtlağa baskı yaparak istenmeyen maddelerin dışarı atma refleksiyle ortaya çıkar. Peki öksürüğe neden olan etmenler nelerdir? Öksürüğe ne iyi gelir? Öksürük nasıl geçer? İşte öksürüğe iyi gelen doğal içecekler ve yiyecekler
Öksürük genellikle sigara kullanımı, sıvı yetersizliği, kuru hava ve mikrop kapılması gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır. Vücudumuzun gırtlağa baskı yaparak istenmeyen maddelerin dışa vurulması istemi ile ilgilidir.
Kuru öksürüğe baş edebilmek için en etkili ve kısa yöntem ise bol sıvı tüketimidir. Sıvı alışı ile birlikte sigara kullanımına ara vermek iyileşmesi için önemli bir ol oynar. Bulunduğunuz mekanları sürekli havalandırmak ise iyileşme sürecini hızlandırır.
Ayrıca öksürüğü kesmek için bazı şifalı bitkilerden de faydalanabilir kısa sürede bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Özellikle geceleri artan kuru öksürük uyumanıza engel oluyorsa yemeklerden sonra bu şifalı bitkileri tüketmekte fayda var.
Öksürüğe en iyi gelen bitkinin kekik olduğunu söyleyerek başlayalım. Bu sebeple öksürüğe iyi gelen birçok şurupta kekik ve hatmi çiçeği özleri kullanılır.
Genel olarak sıcak tüketilen sıvı maddeler boğazı yumuşattığı için kuru öksürüğe çok iyi gelir. Çaylarda bulunan vitamin ve mineraller hastalık nedeniyle oluşan öksürüğün dışında ağrı, burun akıntısı ve hapşırmaya da iyi gelecektir. Eğer uzun zamandır öksürüyorsanız çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmayan uzun süreli öksürüklerde bazı bitkisel tedaviler uygulanabilir. Nane, zencefil, meyankökü, okaliptüs ve ıhlamur çayları ve şurupları bunlardan bir kaçı arasında yer alır.
Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Nane Çayı: Soğuk algınlığı tedavisinde ve öksürüğe karşı etkin bir bitkisel çaylardan biridir. Dilerseniz etkisini artırmak için naneyle eşit miktarda olmak şartıyla civanperçemi otu ekleyebilirsiniz. Tadını beğenmeyenler için ise bal ekleyerek daha kolay içilebilir bir çay halini alır.
Adaçayı: Büyük bir antioksidan olan adaçayı kuru öksürük tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Çayı demledikten sonra ılıtma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Adaçayı ile gargara yapmak boğaz ağrılarınıza da iyi gelmektedir.
Zencefil Çayı: Grip ve nezleden dolayı yaşanan öksürmelerde kullanılabilir. 2-3 santim zencefil parçasını rendeleyerek bir bardak suya atıldıktan sonra 10 ile 15 dakika arasında demletilmesi gerekmektedir. Yemeklerden sonra günde 3 bardak tüketilebilir.
Karışık Çay: Bir elmanın kabuğunu soyduktan sonra, elma çekirdeklerinden de birkaç tane ekleyin, ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu. Bir dilim de limon. İçine koyduğunuz her meyvenin birleşimi sayesinde öksürüğe çok iyi gelen yumuşak içimli bir çay elde etmiş olacaksınız.
Badem: Geleneksel tedavi yöntemlerinde bademin de bronşlar üzerinde olumlu etkisi olduğu biliniyor. 1-2 tatlı kaşığı çekilmiş bademi bir bardak portakal suyuna ekleyip karıştırdıktan sonra içebilirsiniz.
Karabiber ve Bal: Geleneksel Çin tıbbında da kullanılan karabiber dolaşımı harekete geçiriyor ve balgamı temizlemeye yardımcı oluyor; bal ise doğal bir öksürük giderici ve antibiyotik görevi üstleniyor. İkisinin karışımından kuru öksürüğe olmasa da balgamlı öksürüğe iyi geldiği bilinen bir çay yapmak mümkün. Bir fincana 1 çay kaşığı taze çekilmiş kara biber ve 2 yemek kaşığı bal koyun, üzerine kaynar su ilave edin ve ağzı kapalı olarak 15 dakika demlendirin. Süzdükten sonra ihtiyaç duydukça yudumlayabilirsiniz.
Öksürüğe neyin iyi geldiği konusunda kulaktan dolma bilgiler yerine etkisi kanıtlanmış yöntemleri denemenizde fayda var.
Öksürüğe karşı iyi gelen bitkisel içerikleri barındıran bazı şuruplar da kuru öksürüğün hızlıca geçmesine yardımcı olur. Bu konuda en etkili ürünler kesinlikle Bisolnatur ve OptiVita. Bisolnatur şurubu öksürüğü azaltmaya yardımcı olurken OptiVita Thyme Extract ise kuru öksürüğün etkilerini kısa sürede azaltır ve boğaz tahrişini engeller.
Çayların yanı sıra alternatif olarak aşağıdaki yöntemleri de kullanabilirsiniz.
– 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı bal karıştırılarak yenir. Bu işlemden sonra süt içilmesi ise boğazı rahatlatacaktır.
– Ihlamur ile ayva yaprağı kaynatılarak içilir.
– 2 tatlı kaşığı dut pekmezine göz kararı karabiber dökerek günde bir kaşık tüketilmesi halinde boğazlarınızın rahatladığını hissedeceksiniz.
– Elma kabukları, ıhlamur, ayva, tarçın, zencefil ve limon kaynatılarak içilir.
– Bir miktar kekiği suya ilave edip kaynatıldıktan sonra içine bir miktar bal koyularak, suyun ılımasını bekleyerek içilebilir.
Bu tarz bitkisel yöntemler ile öksürükten kısa bir süre içinde kurtulabilirsiniz.

manager
Etiketler:
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Takipçi Yorumları

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.
- Steave Jobs
The very important thing you should have is patience.
- Jack mapopüler yazılar
en çok tıklananlarStres ve Beslenme: Stres Beslenmeyi Nasıl Etkiler?
Stres ve Beslenme: Stres Beslenmeyi Nasıl Etkiler? COVID-19 pandemisini yarattığı mevcut sosyal ve ekonomik koşullar da göz önüne aldığımızda; kendimizi evde sıkışıp kalmış, stresli ve sıkılmış hissedebiliyoruz. Bu da yemek yeme davranışlarınızı değiştirmiş olabilir. Pandemi ve özellikle kapanma süreçlerinde evde...